Testy na obecność Salmonelli
TESTY NA OBECNOŚĆ SALMONELLI
Oferujemy szeroką gamę szybkich testów do badań mikrobiologicznych w produktach rolno-przemysłowych. Według normy PN-EN ISO 16140:2004/A1:2011 (Mikrobiologia żywności i pasz, Protokół walidacji metod alternatywnych) wyniki uzyskane metodami alternatywnymi mają taką samą wagę jak wyniki uzyskane metodami klasycznymi jeżeli istnieje odpowiednia walidacja dla tych testów. Widoczne obok testy są zwalidowane przez renomowane organizacje tj. AOAC, MicroVal, AFNOR lub NORDVAL, przez co mogą być używane zarówno w laboratoriach przemysłowych jak i w akredytowanych laboratoriach badawczych zamiast metod klasycznych. Użycie testów skraca czas analiz do minimum i obniża koszta. Testy dzieli się ze względu na zastosowaną technikę:
– immunodyfuzyjne
– przepływu bocznego na pasku
– ELISA
– PCR.
Sprzęt do mikrobiologii
Worki do próbek i Stomachera
Sterylne końcówki do pipet
Chromagar 90
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy
Testy biochemiczne
Oficjalna metoda AFNOR.
Metoda immunoenzymatyczna ELISA do stosowania we wszystkich matrycach żywnościowych.
Płytka 96-cio dołkowa.
Transia Plate
Oficjalna metoda AFNOR.
Metoda immunoenzymatyczna ELISA do stosowania we wszystkich matrycach żywnościowych.
Płytka 96-cio dołkowa.
Płytki 60
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy
Pożywki plynne
Oficjalna Metoda AOAC 997.03
Szybkie testy do detekcji organizmów patogennych w próbkach żywności metodą przepływu bocznego.
Wymazówki barwiące
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy
Wymazówki wilgotne
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy
Slajdy kontaktowe
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy
Testy lateksowe
System oparty na technice PCR przeznaczony do detekcji organizmów patogennych w próbkach żywności i środowiskowych. Walidacje: AFNOR.
BAC Gene
System oparty na technice PCR przeznaczony do detekcji organizmów patogennych w próbkach żywności i środowiskowych. Walidacje: AFNOR.
Wymazówki transportowe
chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.
Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.
Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.
Opakowanie: 20 szt.
Warunki przechowywania: 2-8°C
Termin przydatności: 6 miesięcy