O ANALIZATORACH NIR
Analizatory w bliskiej podczerwieni (NIR) stosowane są najczęściej w przemyśle rolno-spożywczym do badania składu surowców rolnych oraz wyrobów gotowych, czyli płodów rolnych, przetworzonej żywności lub pasz. W ten sposób np. skupy zbóż, młyny, producenci pasz czy zakłady produkujące żywność mają możliwość sprawdzenia zawartości istotnych składników, takich jakich białko, gluten, tłuszcz, popiół, wilgotność lub np. zakłady mięsne mają możliwość sprawdzenia zawartości białka, wilgotności, mięsa bez kolagenu (Beffe), popiołu, tłuszczu, itd. Prócz szybkiej weryfikacji składu oraz stosunku ceny surowca do jakości użytkownicy analizatorów NIR dysponują możliwością sterowania jakością w zakładach produkcyjnych np. podczas procesu produkcyjnego.
Proponowane przez nas analizatory NIR mogą przebadać praktycznie każdą cechę w każdej próbce. Odpowiednie kalibracje są dostępne od ręki nieodpłatnie lub tworzone są one na zlecenie. Technologia NIR zyskuje coraz to więcej zwolenników. Przyczynia się do tego szybkość w uzyskiwaniu wyników (kilka lub kilkanaście cech jednocześnie w ciągu sekund) i brak kosztów związanych z wykonywaniem analiz w bliskiej podczerwieni. Dla przykładu badanie pszenicy pod kątem: wilgotności, białka, glutenu, liczby opadania, skrobi, włókna surowego, popiołu i sedymentacji Zelenego trwa niespełna 45 sekund. Takie samo badanie w laboratorium akredytowanym trwa od 2 do 3 dni i kosztuje ponad 300 zł.
Należy także dodać, że przy analizach NIR nie powstają odpady. Jest to tzw. analiza niezniszczeniowa. Z kolei stosowanie analiz klasycznych (chemii mokrej) wiąże się z powstawaniem wielu odpadów odczynnikowych, które stanowią problem środowiskowy a ich utylizacja jest kosztowna.