Title Image

MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI

 

Ogólna liczba drobnoustrojów
Liczba grzybów i pleśni w żywności aw>0,95
Liczba grzybów i pleśni w żywności aw<0,95
Liczba bakterii z grupy coli
Obecność przypuszczalnych Escherichia coli

Liczba β-glukuronidazo-dodatnich
Liczba Escherichia coli
Obecność bakterii z grupy coli

Obecność Enterobacteriaceae
Liczba Enterobacteriaceae

Liczba gronkowców
Liczba gronkowców koagulazododatnich

Liczba Clostridium perfringens
Liczba bakterii redukujących siarczany
Liczba Listeria monocytogenes
Obecność Listeria monocytogenes
Obecność Salmonella spp.
Liczba bakterii fermentacji mlekowej
Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
Liczba Campylobacter spp.

Laboratorium NUSCANA wykonuje badania mikrobiologiczne szerokiej gamy wyrobów spożywczych. Do najczęściej badanych obiektów należą: żywność mrożona,
wyroby garmażeryjne, mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, ryby i produkty rybne, owoce i warzywa, przetwory owocowo-warzywne, jaja i produkty jajeczne,
słodycze i wyroby cukiernicze, tłuszcze roślinne i zwierzęce, suplementy diety, napoje, grzyby, przyprawy, przetwory zbożowe.

W żywności badamy liczbę organizmów niepatogennych oraz obecność i liczbę organizmów patogennych (chorobotwórczych). Do najczęściej badanych patogenów w żywności należą Salmonella, Listeria monocytogenes oraz Escherichia coli. Laboratorium NUSCANA prowadzi także badania mikrobiologiczne wody. Przy okazji poboru próbek do badań mikrobiologicznych pobierane są często wymazy z linii produkcyjnych lub próbki popłuczyn na badania pozostałości alergenów. Rekomendujemy także skorzystanie z szybkich Alergo Testów do badań alergenów na miejscu w zakładach produkcyjnych. W ten sposób zakłady produkcyjne sprawdzają stan higieny zgodnie z zasadami GHP/GMP i HAACP.
Prowadzone przez nas badania są przydatne przy opracowywaniu planów walidacji procesów mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Udostępniamy sterylne wymazówki z płynem transportowym. Badamy także pozostałości środków dezynfekcyjnych w wodzie po płukaniu.

Dla tych z Państwa, którzy chcą przeprowadzać badania w zakładzie, na miejscu proponujemy pomoc w doborze wyposażenia laboratorium mikrobiologicznego, szkolenia oraz obserwacje badań w naszym akredytowanym laboratorium.

METODY BADAWCZE

 

Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
Metoda płytkowa
(posiew powierzchniowy)
Metody aerobowe
Metody anaerobowe
Metoda hodowlana z potwierdzeniem
biochemicznym
Metoda hodowlana z potwierdzeniem
biochemicznym i serologicznym

PCA ILAC_logo_mini