Testy na Salmonellę

Oferujemy szeroką gamę szybkich testów do badań mikrobiologicznych w produktach rolno-przemysłowych. Poniżej przedstawione są szybkie testy, które stanowią alternatywę do metody klasycznej. Zostały one zwalidowane według normy PN-EN ISO 16140:2004/A1:2011 (Mikrobiologia żywności i pasz, Protokół walidacji metod alternatywnych) przez renomowane organizacje tj. AOAC, MicroVal, AFNOR lub NORDVAL, przez co mogą być używane zarówno w laboratoriach przemysłowych jak i w akredytowanych laboratoriach badawczych zamiast metod klasycznych. W tym wypadku wyniki badań uzyskane metodami alternatywnymi mają taką samą wagę jak wyniki uzyskane metodami klasycznymi. Użycie testów skraca czas analiz do minimum i obniża koszta. Testy dzieli się ze względu na zastosowaną technikę:
– immunodyfuzyjne
– przepływu bocznego na pasku
– ELISA
– PCR.

Sprzęt do mikrobiologii

BagMixer 400 CC + hand

Worki do próbek i Stomachera

BagRack

Sterylne końcówki do pipet

BagPipet + hands

NOWOŚĆ – test na Salmonellę do samodzielnego wykrywania

MicroLab Salmonella to pierwszy na świecie test do samodzielnego stosowania przez producentów żywności, nie wymagający utylizacji. Ten jakościowy test służy do wykrywania bakterii Salmonella w próbkach żywności, karm i pasz dla zwierząt oraz z powierzchni roboczych poprzez wymaz. Procedura jego wykonania integruje w sobie wszystkie etapy badań wykonywanych metodą klasyczną. MicroLab Salmonella może być stosowany w laboratoriach przyprodukcyjnych lub w laboratoriach badawczych a także na farmach hodowlanych i w rzeźniach. Test ten nie wymaga obecności wykwalifikowanego personelu ani specjalistycznego sprzętu. Co najważniejsze test sam się utylizuje przez co nie stwarza zagrożenia dla środowiska produkcyjnego. MicroLab Salmonella pozwala na potwierdzenie nieobecności bakterii z grupy Salmonella w 25g próbki, zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 wraz z kolejnymi modyfikacjami). Test posiada walidację AOAC nr 052401. Można więc go stosować zamiast akredytowanej metody laboratoryjnej.

 

Zasada działania

MicroLab Salmonella integruje etapy przednamnażania, wykrywania i samoutylizacji w jednym. Etap przednamnażania: Salmonella przednamnaża się na gotowym do użycia podłożu hodowlanym. Etap wykrywania: bakterie wykrywane są na teście przepływu bocznego ze specyficznymi przeciwciałami przeciwko Salmonella enterica serogrupy A-E. Etap samoutylizacji: roztwór inaktywujący eliminuje wszelkie pozostałości mikroorganizmów, który mogły wyrosnąć w pożywce hodowlanej.

OPAKOWANIE: 6 testów
WARUNKI PRZECHOWYWANIA: 4-25 ºC

Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z działem technicznym: testy@nuscana.pl

Test posiewowy do wykrywania na szalce

Test ten wymaga 20-24 godzin przednamnażania w zbuforowanej wodzie peptonowej. Oparty on jest na dwóch różnych zasadach badania Salmonelli: 1) alkalizacji podłoża i 2) zmianie koloru z purpurowo-niebieskiego do żółtego. Żółta barwa rozprzestrzenia się po szalce Petriego na skutek ruchu bakterii Salmonella. Czarne kolonie powstają na skutek wytwarzania się siarkowodoru. Zielone zabarwienie kolonii ma miejsce na skutek rozkładu chromogennego substratu przez charakterystyczny dla Salmonelli enzym.

 

PRZEDNAMNAŻANIE: 20-24 ± 2 godziny w T=35-37 ± 1°C,
INKUBACJA: 20-24 ± 2 godziny w T=41-43 ± 1°C,
MATRYCE: żywność, woda, środowisko.
OPAKOWANIE: 40 płytek (54058-0SL-0040), 240 płytek (54058-0SL-0240)

 

Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z działem technicznym: testy@nuscana.pl

CD SL

Test do izolacji i różnicowania

chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów. Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.

 

Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.

Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.

Opakowanie: 20 szt.

Warunki przechowywania: 2-8°C

Termin przydatności: 6 miesięcy

 

Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z działem technicznym: testy@nuscana.pl

Testy wymazowe

Test różnicujący

chromogenne podłoże używane do izolacji i różnicowania gatunków Salmonella z różnych materiałów.
Używane jako agar do drugiej izolacji w czteroetapowej procedurze opisanej w EN ISO 6579-1 do wykrywania
Salmonelli w żywności, paszach zwierzęcych i próbkach środowiskowych z obszaru produkcji żywności, w tym próbek z
pierwotnego etapu produkcji, takich jak próbki zwierzęce, kurz i waciki.

Dane techniczne

Inkubacja: 35 ± 2°C przez 18-24 godz.

Interpretacja wyniku: Salmonella spp (np. S. Typhi, S. Paratyphi) kolonie o kolorze różowym. E. coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp kolonie o kolorze niebiesko-zielonym. Inne bakterie bezbarwne.

Opakowanie: 20 szt.

Warunki przechowywania: 2-8°C

Termin przydatności: 6 miesięcy

 

 

Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z działem technicznym: testy@nuscana.pl

Płytki 60