W niedawno otwartej placówce badawczej Laboratorium Nuscana prowadzi badania fizyko-chemiczne żywności, pasz i surowców rolnych. Główny nacisk kładziemy na badania pełnej wartości odżywczej (BIG 8) wyrobów spożywczych według Rozporządzenia 1169/2011.
Wysoce wykwalifikowany personel, nowoczesna aparatura badawcza oraz akredytacja polskiego PCA i angielskiego ILAC przyczyniły do powstania kompetentnego centrum badawczego dla przemysłu rolno-spożywczego.
Od 13. grudnia 2016 roku wymagane będzie podawanie na etykietach wyrobów spożywczych danych dotyczących wartości odżywczej i kaloryczności w 100 g produktu. Jeżeli zdecydujecie się Państwo na umieszczanie danych odnośnie wartości odżywczej przed tą datą wtedy wymagane będzie stosowanie się do Rozporządzenia 1169/2011.
Z wymogu określania wartości odżywczej wykluczone zostały nieprzetworzone produkty jednoskładnikowe, np. kawa, herbata, żywność sprzedawana bezpośrednio i w małych ilościach oraz wyroby, których całkowita powierzchnia opakowania jest mniejsza niż 25 cm2.
Gwarantujemy Państwu najniższe ceny na rynku i szybkie terminy realizacji zleceń.
Dla tych z Państwa, którzy planują druk nowych etykiet lub opakowań służymy bezpłatnym doradztwem w zakresie dopasowania informacji zawartych na etykietach do obowiązujących przepisów.