Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 w paszach może ograniczyć zamieranie zarodków u bydła

Do wczesnego zamierania zarodków u bydła dochodzi do 14 dnia po zapłodnieniu krowy i wówczas jej cykl jajnikowy jest normalnej długości, a ruja powtarza się co 21 dni. Natomiast do późnego zamierania zarodków dochodzi powyżej trzeciego tygodnia ciąży i powoduje powtarzanie rui po 30-35 dniach po inseminacji.

-Jeżeli w stadzie pojawi się problem zamierania zarodków, który objawia się tym, że odstęp pomiędzy kolejnymi rujami wynosi powyżej 30 dni, hodowca w pierwszej kolejności powinien prześledzić poziom mocznika w mleku. Jeżeli jest on w normie świadczy to o tym, że zamieranie zarodków nie jest wynikiem działania amoniaku, a może być spowodowane działaniem prostaglandyny PGF2α. Wówczas warto zastosować w dawce dodatek kwasu omega-3, który hamuje jej syntezę.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 są prekursorami prostaglandyn, czyli hormonów tkankowych wpływających na funkcje jajników i macicy. Ponadto stanowią istotne źródło energii w procesie dojrzewania komórek jajowych, a także w okresie wczesnego rozwoju embrionu. Są także prekursorem cholesterolu, który jest niezbędny do syntezy progesteronu i estrogenów.

Kwasy tłuszczowe mogą być stosowane w postaci oleju rybiego, jednak jest on drogi. Tańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie ekstrudowanego lnu lub całych nasion rzepaku.

Laboratorium NUSCANA wykonuje oznaczenia kwasów tłuszczowych w tym omagea-3 i omega-6 w paszach.