Działalność laboratorium

20241130_094940
Laboratorium Badań Alergenów baner

Specjalizujemy się w badaniach laboratoryjnych produktów spożywczych, żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wody, karm oraz pasz dla zwierząt.
Nadrzędnym celem Laboratorium NUSCANA jest wypełnianie potrzeb klientów w oparciu o wdrożony System Zarządzania Jakością, normę PN-EN ISO/IEC 17025:2018 oraz o wymogi jednostki akredytującej – Polskiego Centrum Akredytacji (PCA).

Oprócz prowadzania badań, Laboratorium pełni funkcję doradczą oraz opiniującą. Oceniamy zgodność w obszarze regulowanym prawnie, zgodność ze specyfikacją oraz zgodność z etykietą. Wspieramy wytwórców poradą w zakresie technologii wytwarzania oraz w zakresie zapewniania jakości wyrobów. Odnosimy się do zaprowadzonych w zakładach produkcyjnych systemów sterowania jakością, np.: HACCP, ISO, GMP, IFS, BRC.
Wykorzystując doświadczenie, podpierając się wynikami badań oraz współpracą z międzynarodowymi jednostkami naukowo-badawczymi Laboratorium Nuscana przejęło funkcję ośrodka doradczo-badawczego w zakresie planowania, wdrażania i utrzymywania odpowiednich parametrów jakościowych produktów rolno-spożywczych. Poprzez naszą działalność staliśmy się istotnym partnerem wspierającym przemysł. Nasze usługi obejmują badania laboratoryjne oraz ekspertyzę w miejscu zachodzenia procesów produkcyjnych i logistycznych.

Zakres prowadzonych badań jest szeroki i obejmuje techniki mikrobiologiczne, fizyko-chemiczne, biologiczne, biochemiczne, biomolekularne oraz środowiskowe.

Laboratorium Nuscana co roku rozszerza zakres badań oraz usług dodatkowych, wychodząc w ten sposób naprzeciw zapotrzebowaniu kontrahentów. Rozwój działalności badawczej umożliwiło otwarcie nowego laboratorium o powierzchni ok. 1200 m2.

Aktualny zakres oferowanych badań laboratoryjnych można znaleźć w zakładce BADANIA LABORATORYJNE.

Innowacje

Laboratorium NUSCANA prowadzi badania żywności w obszarach wymienionych na diagramie obok.

Badania mikrobiologiczne, badania oceny higieny wokółprodukcyjnej oraz badania alergenów stanowią główne elementy analizy ryzyka żywnościowego. Z reguły analizę krytycznych punktów kontrolnych (KPK) dla tych obszarów ryzyka wykonuje się w tym samym czasie.

Badania wartości odżywczej pozwalają ustalić zawartość 8 kluczowych składowych żywności, co umożliwia wyliczenie wartości energetycznej w [kcal/100 g] lub w [kJ/100 g] produktu. Składowe te to: białko, cukry, tłuszcze wraz z profilem kwasów tłuszczowych, sól, błonnik pokarmowy, woda, popiół i węglowodany.

Badania sensoryczne wraz z badaniami mikrobiologicznymi oraz kilkoma cechami fizycznymi dają pogląd na termin przydatności do spożycia. Badania te prowadzimy w czasie dla wszystkich wyrobów konfekcjonowanych.

Badania obecności oraz zawartości substancji niepożądanych stanowią istotny wkład w zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów a liczne rozporządzenia definiują dopuszczalne stężenia tych substancji w zależności od rodzaju żywności. Prócz badań opiniujemy i interpretujemy wyniki. Doradzamy jak zmienić proces technologiczny aby poprawić rezultaty wyników, np. w przypadku akrylamidu, furanów, WWA, metali ciężkich czy mikotoksyn.

Analizy_diagram cykliczny
Badania żywności I
Badania wymazów
Badania pasz
Badania surowców i płodów rolnych
Badania leków