Istnieją cztery ustalone i uznane podejścia, które można zastosować do monitorowania higieny:
- kontrola wzrokowa
- badania mikrobiologiczne
- badanie trójfosforanu adenozyny (ATP)
- badania chemiczne
Każde podejście ma swoje silne i słabe strony, dlatego solidny program monitorowania higieny wykorzystuje wszystkie cztery metody:
• Kontrola wzrokowa może szybko dać pełny obraz sytuacji co do efektywności procesów czyszczenia. Ma jednak ograniczenia ponieważ mikroorganizmów nie widać gołym okiem. Również tam mogą to być powierzchnie na sprzęcie produkcyjnym, których nie można zobaczyć wizualnie, ale może być zanieczyszczony. Jednak kontrola wzrokowa może być skutecznym prekursorem jednego lub wszystkich testów mikrobiologicznych, ATP i chemicznych.
• Testy mikrobiologiczne mogą ujawnić liczbę mikroorganizmów, które mogą powodować zanieczyszczenie żywności. Jednak nie mogą zapewnić natychmiastowych rezultatów na hali produkcyjnej. Zamiast tego próbki muszą zostać pobrane z innego miejsca przetwarzania a wyniki analizy pojawią się dopiero po kilku dniach. Podczas tego czasu, żywność musi być przechowywana, potencjalnie skracając okres przydatności do spożycia i sprzedaży, lub żywność przechowywana może zostać uwolniona, ale może wymagać wycofania, z obrotu później jeśli zostanie wykryte zanieczyszczenie. Kliknij tutaj