Badania biegłości (PT)

FAPAS® to jeden z programów badań biegłości renomowanej, angielskiej organizacji FERA. FERA specjalizuje się w organizowaniu badań biegłości dla laboratoriów badawczych. Posiada przeszło 4.800 zarejestrowanych uczestników z blisko 122 krajów, do których rozsyłanych jest rocznie przeszło 57.000 próbek.
Oprócz FAPAS istnieją 3 inne programy badania biegłości. Zawartość tych programów została dobrana według badanych cech i rodzaju próbek:

• FAPAS® – (fizykochemiczne badanie żywności i pasz)

• FEPAS® – (mikrobiologiczne badania żywności)

• GeMMA® – (badania GMO)

• LEAP® – (badania środowiskowe [woda, ścieki, gleba])

Coroczne programy badania biegłości rozpoczynają się 1. kwietnia i kończą się 31. marca kolejnego roku. W zakładkach po prawej stronie znaleźć można linki do poszczególnych programów.

Przebieg badań biegłości – Proficiency Testing (PT)
Chęć uczestnictwa w badaniach PT należy zgłosić w polskim przedstawicielstwie FAPAS telefonicznie (61/868 62 72) lub pocztą elektroniczną badania@nuscana.pl. Do prowadzonych przez FAPAS badań biegłości wykorzystywany jest jednorodny materiał badawczy, który rozsyłany jest do laboratoriów  biorących udział w danej turze badań. Laboratoria przystępujące do badań, po otrzymaniu próbki, badają odpowiednio jedną lub kilka cech. Dla każdego badania określony jest termin zakończenia, w którym laboratoria są zobowiązane do przesłania wyników badań korzystając z portalu internetowego FAPAS oraz hasła login. Wyniki dostarczone przez laboratoria poddane są statystycznej obróbce danych. Na tej podstawie każde laboratorium otrzymuje raport z wartościa „z-score” dla podanej techniki badawczej. Wartość ta jest istotnym komponentem w procesie sterowania jakością w laboratorium. Raport z PT zawiera również informacje ogólne, na podstawie których uczestnik PT może ocenić swoje kompetencje w porównaniu z innymi uczestnikami badań. Oprócz opisanych w rocznym planie badań biegłości FAPAS organizuje również zamknięte badania biegłości dla grupy zainteresowanych daną cechą laboratoriów.

Akredytacja
Programy FAPAS®, FEPAS®, GeMMA oraz LEAP® są akredytowane przez UKAS (United Kingdom Accreditation Service) i organizowane zgodnie z wytycznymi międzynarodowej normy ISO/IEC 17043:2010.

Doradztwo
W zakresie oferowanych usług PT dostarczamy wskazówki i porady dotyczące interpretacji wyników i danych z raportów PT. Ponadto jesteśmy w stanie zapewnić uczestnikom badań PT dodatkowe informacje, które nie są zawarte są w standardowych raportach z badań biegłości.

CENNIK

FAPAS Swoosh1.48

Cena badań biegłości dostępna na zapytanie.

Dla stałych klientów oferujemy rabaty zależne od częstotliwości udziału w badaniach PT.

ZAMÓWIENIA

FAPAS Swoosh1.48

Zamówienia można składać pisemnie faksem: 061/868 62 73 lub mailowo: badania@nuscana.pl

PŁATNOŚĆ

FAPAS Swoosh1.48

Faktury wystawiane są w PLN po przeliczeniu z GBP po kursie sprzedaży w banku BNP Paribas Bank Polska S.A.

DOSTAWA

FAPAS Swoosh1.48

Po uiszczeniu opłaty za próbki do badań biegłości przesyłane są one pocztą kurierską bezpośrednio na adres laboratorium zamawiającego.

chemia żywności i napojów

Baner chemia żwyności PT 25_26

mikrobiologia żywności i napojów

Baner mikrobiologia żwyności PT 25_26

GMO w płodach rolnych

Baner GMO żwyności PT 25_26

chemia wody i środowiska

Baner chemia wody i środowiska PT 25_26

mikrobiologia wody i środowiska

Baner mikrobiologia wody i środowiska PT 25_26

chemia i mikrobiologia kosmetyków

Baner chemia i mikrobiologia kosmetyków PT 25_26

wszystkie badania PT FAPAS na lata 2025/2026

Baner wszystkie PT 25_26

wirtualne badania PT

Baner badania wirtualne PT 25_26

DOKUMENTACJA TECHNICZNA

FAPAS Swoosh1.48

Poniższe protokoły stanowią serie powiązanych dokumentów, które dają pogląd na schematy i wspólne zasady badań biegłości oferowanych przez Fapas® oraz na szczegóły jakie towarzyszą tym badaniom.

 

 

PROTOKÓŁ CZ. 1   FAPAS

PROTOKÓŁ CZ. 2   CHEMIA ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW

PROTOKÓŁ CZ. 3   MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI

PROTOKÓŁ CZ. 4   GMO

PROTOKÓŁ CZ. 5   WODA I ŚRODOWISKO