Hydrolizator do tłuszczów wg. Weibull-Stoldt

Kwaśna hydroliza tłuszczów (metoda Weibull-Stoldt)

Związany z białkami tłuszcz nie może zostać całkowicie wyekstrahowany benzyną eterową podczas ekstrakcji metodą Soxhleta. Aby dokonać ekstrakcji tłuszczu całkowitego należy próbkę zhydrolizować gotując ją w kwasie solnym. Uwolniony w ten sposób tłuszcz całkowity jest odsączany a następnie sączki poddawane są ekstrakcji benzyną eterową.

Hydrotherm to pierwsze na świecie i obecnie jedyne automatyczne urządzenie do oznaczania tłuszczu całkowitego klasyczną metodą Weibull-Stoldta. Cały proces, począwszy od kwaśnej hydrolizy kończąc na filtracji przebiega w systemie zamkniętym, dlatego urządzenie to może pracować poza dygestorium a personel laboratoryjny nie ma styczności z gorącymi odczynnikami i oparami kwasu. Sześć próbek może być jednocześnie hydrolizowanych.

Urządzenie pracuje samoczynnie i automatycznie. Umożliwia przeprowadzenie hydrolizy dla 36 próbek w przeciągu 8 godzin w modusie pracy ciągłej, co zostało przetestowane i zwalidowane. Hydrotherm dozuje kwas solny do kolb z próbkami, gotuje je a następnie filtruje i przemywa sączki tak długo aż cały zhydrolizowany tłuszcz zostanie odfiltrowany a sączek przemyty do osiągnięcia neutralnego pH. W porównaniu do manualnej analizy zastosowanie urządzenia przynosi 80 % oszczędności czasu.

Hydrotherm charakteryzuje się wysoką powtarzalnością wyników. Cały proces jest nadzorowany sensorami a w przypadku nieprawidłowości wyłącza się samoczynnie.

Hydrotherm sączki
Hydrotherm front