Badania żywności

Badania alergenów
PCA ILAC_logo_mini

Alergeny

  • gluten (metoda Mendeza R5 ELISA)
  • białko jaja (metoda ELISA)
  • białko orzecha ziemnego (metoda ELISA)
  • białko orzecha laskowego (metoda ELISA)
  • białko orzecha włoskiego (metoda ELISA)
  • białko soi (metoda ELISA)
  • białka mleka – kazeina i beta-laktoglobulina (metoda ELISA)
  • skorupiaki (ELISA)
  • laktoza (metoda enzymatyczno-spektrometryczna)
  • seler (metoda PCR)
  • gorczyca (metoda PCR)
  • białko sezamu (metoda ELISA)
  • siarczyny jako dwutlenek siarki (metoda destylacyjna Monier-Williams’a)
  • Dodatkowo prowadzimy badania wymazów z linii i powierzchni produkcyjnych oraz badania próbek płynów po czyszczeniu linii produkcyjnych (popłuczyn).

Badania wartości odżywczej 1
PCA ILAC_logo_mini

Wartość odżywcza

  • azot i białko (metoda Kjeldahla)
  • tłuszcz (metoda Soxhleta i Weibull-Stoldt)
  • sól – chlorek sodu (metoda Mohra)
  • cukry ogółem i cukry redukujące (metoda Luffa-Schoorla)
  • skrobia (poprzez inwersję)
  • węglowodany (z obliczeń)
  • woda / sucha masa (grawimetrycznie)
  • popiół ogólny i popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym (grawimetrycznie)
  • kwasy tłuszczowe C4 – C24, w tym suma kwasów nasyconych (SFA), jednonienasyconych (MUFA), wielonienasyconych (PUFA), trans (TFA) oraz Omega-3 i omega-6 (metoda GC/FID)
  • błonnik pokarmowy (metoda klasyczna AOAC)
  • wartość odżywcza GDA (I + II Grupa)
  • kwasowość ogólna
  • pH
Technika: GC-FID
PCA ILAC_logo_mini

Skład i właściwości tłuszczów

  • BHT, BHA (HPLC)
  • Cholesterol (GC-FID)
  • Calciferol (HPLC)
  • profil kwasów tłuszczowych ilościowo (GC-FID)
  • kwasy tłuszczowe trans (GC-FID)
  • kwasy omega-3 i omega-6 ilościowo (GC-FID)
  • liczba jodowa (klasyczna miareczkowa)
  • liczba kwasowa (klasyczna miareczkowa)
  • liczba nadtlenkowa (klasyczna miareczkowa)
  • badania przechowalnicze i określanie daty przydatności
  • analiza sensoryczna

Badania mikrobiologiczne
PCA ILAC_logo_mini

Mikrobiologia

  • Ogólna liczba
  • Grzyby i pleśnie
  • Coliformy
  • Enterobacteriaceae
  • E.coli
  • Listeria spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella spp.
  • Gronkowiec złocisty
  • Legionella
  • Camphylobacter
  • Clostridium

Badania GMO
PCA ILAC_logo_mini

Modyfikacja genetyczna (GMO)

  • pojedynczy screening p35S lub tNOS
  • podwójny screening p35S + tNOS
  • potrójny screening p35S + tNOS + pFMV
  • soja RoundUpReady ilościowo
  • identyfikacja gatunków GMO

Badania dodatków do żywności
PCA ILAC_logo_mini

Dodatki do żywności

glutaminian sodu (E621)

kwas cytrynowy / cytryniany

kwas L-askorbinowy (witamina C)

kwas jabłkowy / jabłczany

kwas octowy / octany

kwas mlekowy (-D, -L)

ksylitol

D-sorbitol

D-manitol

aspartam

acesulfam K

siarczyny

glicerol

Badania mikotoksyn ikona

Mikotoksyny

  • Dezoksyniwalenol (DON) (metoda HPLC)
  • Aflatoksyny (metoda HPLC)
  • Zearalenon (metoda HPLC)
  • Ochratoksyna (metoda HPLC)
  • Fumonizyna (metoda HPLC)

Badania zbóż ikona
PCA ILAC_logo_mini

Parametry zbóż i mąk

  • białko (metoda Kjeldahla)
  • wilgotność (metoda grawimetryczno-suszarkowa)
  • tłuszcz (metoda Weibull-Stoldt i Soxhleta)
  • popiół surowy i nierozpuszczalny w kwasie (grawimetrycznie)
  • włókno surowe (metoda klasyczna)
  • ADF, ADL, aNDF (metody klasyczne)
  • wchłanialność wody
  • gluten (mokry metodą wymywania)
  • liczba opadania (klasycznie)
  • sedymentacja
  • gęstość nasypowa
Aktywność wody ikona
PCA ILAC_logo_mini

Aktywność wody

  • badanie aktywności wody
  • określanie aktywności wody w badaniach przechowalniczych
  • tworzenie krzywych sorpcyjnych dla wyrobów spożywczych
  • określanie optymalnej temperatury przechowywania produktów w odniesieniu do aktywności wody

Badania antybiotyków

Antybiotyki

  • Chinolony
  • Chloramfenikol
  • Beta-laktamy
  • Tetracykliny
  • Sulfonamidy
  • Streptomycyny
  • Nitrofurany
Badania czynników nietolerancji ikona
PCA ILAC_logo_mini

Substancje powodujące nietolerancje pokarmowe

  • glutaminian sodu
  • melamina
  • laktoza
  • sacharoza
  • fruktoza
  • gluten
  • histamina
  • siarczyny

BADANE PRÓBKI

Wykonujemy badania różnych grup produktów żywnościowych:

–         koncentraty spożywcze

–         produkty zbożowe

–         słodycze i wyroby cukiernicze

–         produkty owocowe i warzywne

–         produkty garmażeryjne

–         produkty mięsne i rybne

–         produkty mleczne

–         żywność mrożona

–         kawa i herbata

–         napoje

–         przyprawy i produkty zielarskie

–         oleje i tłuszcze

–         środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

–         dodatki do żywności