Wykrywanie dodatków do żywności

Dodatki do żywności

 

  1. Aspartam
  2. Acesulfam K
  3. Glutaminian sodu (MSG)
  4. Kwas askorbinowy
  5. Fosforany
  6. Laktoza
  7. Butylohydroksyanizol (BHA)
  8. Butylohydroksytoluen (BHT)
  9. Siarczyny
  10. Propioniany
  11. Benzoesany
  12. Sorbiniany

Dodatki do żywności stosowane są coraz częściej i na coraz większą skalę. Wpływ ich stosowania na życie i zdrowie ludzi zależy od stężenia tych substancji w diecie człowieka.

Aktualne Rozporządzenia UE regulują w jakich wyrobach są one nie dopuszczone a tam gdzie są dopuszczone jakie maksymalne stężenie jest dopuszczalne.

Laboratorium NUSCANA opiniuje zawartość substancji dodatkowych w żywności na podstawie wyników badań w oparciu o akty prawne.