O ANALIZATORACH NIR
Analizatory w bliskiej podczerwieni (NIR) stosowane są najczęściej w przemyśle rolno-spożywczym do badania jakości surowców rolnych oraz wyrobów gotowych, czyli przetworzonej żywności lub pasz. W ten sposób skupy zbóż, młyny, producenci pasz czy zakłady produkujące żywność mają możliwość dopasowania ceny surowców do jakości a ponadto zdobywają możliwość sterowania jakością w zakładach produkcyjnych np.podczas procesu produkcyjnego. Proponowane przez nas analizatory NIR mogą przebadać praktycznie każdą cechę w każdej próbce. Odpowiednie kalibracje są dostępne od ręki nieodpłatnie lub tworzymy je na zlecenie. Technologia NIR zyskuje coraz to więcej zwolenników. Przyczynia się do tego szybkość w uzyskiwaniu wyników (kilka lub kilkanaście cech jednocześnie w ciągu sekund) i brak kosztów takich analiz. Dla przykładu badanie pszenicy pod kątem: wilgotności, białka, glutenu, liczby opadania, skrobi, włókna surowego, popiołu i sedymentacji Zelenego trwa niespełna 45 sekund. Takie samo badanie w laboratorium akredytowanym trwa od 2 do 3 dni i kosztuje ponad 200 zł.
Należy także dodać, że przy analizach NIR nie powstaje odpad. Z kolei stosowanie analiz klasycznych (chemii mokrej) wiąże się z powstawaniem wielu odpadów odczynnikowych, które stanowią problem środowiskowy.