GMO w paszach

Dostępne badania jakościowe GMO

  1. pojedynczy screening na p35S
  2. podwójny screening na p35S i tNOS
  3. potrójny screening na p35S, tNOS i pFMV
  4. poczwórny screening specyficzny dla rzepaku

 

 

Dostępne badania ilościowe GMO

  1. p35S w różnych gatunkach GMO
  2. RoundUpReady w soi
  3. RoundUpReady w rzepaku
  4. LibertyLink w rzepaku
  5. MON 810 w kukurydzy
  6. Bt176 w kukurydzy
  7. GA-21 w kukurydzy
  8. NK 603 w kukurydzy
  9. T 25 w kukurydzy
  10. TC 1507 w kukurydzy
Kontakt do Laboratorium

GMO to genetyczna modyfikacja powstała na skutek ludzkiej ingerencji w genom. Może ona dotyczyć zarówno roślin jak i zwierząt. Jeżeli producenci żywności deklarują swe wyroby jako wolne od GMO wtedy należy zwrócić uwagę na następujące aspekty:

 

GMO pochodzenia zwierzęcego

Choć w USA pojawiły się pierwsze zwierzęta modyfikowane genetycznie to w Europie jeżeli mówimy o takich wyrobach jak mleko, jaja czy mięso znakowanie GMO dotyczy jedynie pasz jakimi karmione były zwierzęta. Stosowanie GMO w paszach musi być deklarowane jednakże istnieją tutaj pewne wyjątki:

  • jeżeli zawartość procentowa GMO w paszach nie przekracza 0,9% wtedy uznaje się takie pasze jako wolne od GMO,
  • jeżeli w paszach stosuje się aminokwasy, witaminy lub enzymy pochodzące z organizmów genetycznie modyfikowanych to tego rodzaju dodatki do pasz takie nie należy uznawać za GMO.

 

GMO pochodzenia roślinnego

  • w żywności deklarowanej jako wolna od GMO zabronione są dodatki do żywności pochodzące z roślin GMO
  • witaminy, aminokwasy, enzymy wyprodukowane z organizmów GMO powinny być także deklarowane
  • wszelkie szarże produktów, półproduktów i surowców zawierające poniżej 0,1% GMO uznawane są za wolne od GMO.
PCA ILAC_logo