GMO to genetyczna modyfikacja powstała na skutek ludzkiej ingerencji w genom. Może ona dotyczyć zarówno roślin jak i zwierząt. Jeżeli producenci żywności deklarują swe wyroby jako wolne od GMO wtedy należy zwrócić uwagę na następujące aspekty:
GMO pochodzenia zwierzęcego
Choć w USA pojawiły się pierwsze zwierzęta modyfikowane genetycznie to w Europie jeżeli mówimy o takich wyrobach jak mleko, jaja czy mięso znakowanie GMO dotyczy jedynie pasz jakimi karmione były zwierzęta. Stosowanie GMO w paszach musi być deklarowane jednakże istnieją tutaj pewne wyjątki:
- jeżeli zawartość procentowa GMO w paszach nie przekracza 0,9% wtedy uznaje się takie pasze jako wolne od GMO,
- jeżeli w paszach stosuje się aminokwasy, witaminy lub enzymy pochodzące z organizmów genetycznie modyfikowanych to tego rodzaju dodatki do pasz takie nie należy uznawać za GMO.
GMO pochodzenia roślinnego
- w żywności deklarowanej jako wolna od GMO zabronione są dodatki do żywności pochodzące z roślin GMO
- witaminy, aminokwasy, enzymy wyprodukowane z organizmów GMO powinny być także deklarowane
- wszelkie szarże produktów, półproduktów i surowców zawierające poniżej 0,1% GMO uznawane są za wolne od GMO.