Szkolenia i warsztaty
TEMAT I OPIS SZKOLENIA
TERMIN SZKOLENIA
MIEJSCE
CENA
Badanie składu mięsa w 45 sekund – SpectraAlyzer MEAT
Uczestnicy szkolenia przejdą zarówno teoretyczne jak i praktyczne szkolenie opisujące metodę badawczą – spektrometria bliskiej podczerwieni (NIR). SpectraAlyzer MEAT to najnowsze dzieło niemieckiej firmy ZEUTEC. Urządzenie posiada wgrane kalibracje niemieckiego Instytutu ds. Jakości Żywności KIN dla wyrobów mięsnych. W ciągu niespełna minuty można określić zawartość kluczowych cech jakościowych mięsa: woda, białko, kolagen, tłuszcz.
Uczestnicy szkolenia zobaczą jak wykonuje się badania oraz wejrzą w tajniki kalibracji analizatorów NIR. Szkolenie odbędzie się w akredytowanym laboratorium gdzie wykonuje się także badania metodami klasycznymi.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 62 72 lub mailowo: info@nuscana.pl
13.02. 2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
100,- zł
Izolacja i etapowe oczyszczanie DNA do analizy PCR.
Uczestnicy szkolenia przejdą zarówno teoretyczne jak i praktyczne szkolenie wskazujące metodę osiągania wysokiego uzysku DNA z próbek oraz jego oczyszczania w taki sposób aby wykluczyć pojawienie się inhibitorów podczas reakcji amplifikacji DNA.
Podczas szkolenia użyte zostaną różne matryce próbek oraz gotowy do użycia zestaw GeneSpin, znajdujący zastosowanie w najważniejszych ośrodkach badawczych Unii Europejskiej.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 62 72 lub mailowo: info@nuscana.pl
14.02. 2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
360,- zł
BADANIE PRZESIEWOWE GMO (SCREEINIG)
W trakcie szkolenia uwzględnione zostaną teoretyczne i praktyczne aspekty analizy PCR w czasie rzeczywistym (RT-PCR). Uczestnicy przebadają próbki pod kątem obecności w nich sekwencji specyficznych dla roślin transgenicznych tj.: promotor 35S, promotor FMV oraz terminator NOS.
Uwaga zwrócona będzie na zapobieganie hamowaniu reakcji PCR oraz na zapobieganie wynikom fałszywie dodatnim.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
17.02.2022
godz. 9.00-14.30
Poznań
Laboratorium Nuscana
640,- zł
Oznaczanie ilościowe MIKOTOKSYN i GMO w zbożach, grysach, mąkach szybką metodą.
Część teoretyczna
– źródła występowania mikotoksyn w zbożach i wyrobach zbożowych
– kwestie prawne w Unii Europejskiej
– walidacja metody i certyfikat AOAC
Część praktyczna
– obsługa sprzętu
– kalibracja i sprawdzenia
– analiza różnych matryc (zboża, grysy)
– analiza przywiezionych próbek
– quiz i rozdanie certyfikatów
Zgłoszenia prosimy kierować telefonicznie pod nr 61/868 62 72 oraz mailowo: info@nuscana.pl
21.02.2022
godz. 9.30-14.00
Poznań
Laboratorium NUSCANA
280 zł
Badanie składu mięsa w 45 sekund – SpectraAlyzer MEAT
Uczestnicy szkolenia przejdą zarówno teoretyczne jak i praktyczne szkolenie opisujące metodę badawczą – spektrometria bliskiej podczerwieni (NIR). SpectraAlyzer MEAT to najnowsze dzieło niemieckiej firmy ZEUTEC. Urządzenie posiada wgrane kalibracje niemieckiego Instytutu ds. Jakości Żywności KIN dla wyrobów mięsnych. W ciągu niespełna minuty można określić zawartość kluczowych cech jakościowych mięsa: woda, białko, kolagen, tłuszcz.
Uczestnicy szkolenia zobaczą jak wykonuje się badania oraz wejrzą w tajniki kalibracji analizatorów NIR. Szkolenie odbędzie się w akredytowanym laboratorium gdzie wykonuje się także badania metodami klasycznymi.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 62 72 lub mailowo: info@nuscana.pl
13.03. 2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
200,- zł
ALERGENY W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Szkolenie wyjaśni producentom żywności jak dokonać oceny ryzyka i ustanowić graniczne stężenia alergenów dla poszczególnych punktów krytycznych. Dodatkowo omówione zostaną kwestie prawne, sposoby usuwania alergenów z linii produkcyjnych oraz metody badawcze. Uczestnicy szkolenia przeprowadzą samodzielną analizę przy użyciu szybkich testów (AlergoTest) oraz uzyskają wgląd do badań przeprowadzanych w laboratorium akredytowanym.
Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
16.03.2022
godz. 9.30-14.30
Poznań
Laboratorium Nuscana
440,- zł
ZAPEWNIENIE JAKOŚCI BADAŃ A SPEKTROSKOPIA NIR
Uczestnicy zapoznają się z techniką bliskiej podczerwieni i sposobami zapewnienia spójności pomiarowej dla analizatorów NIR. Ponadto omówione zostaną sposoby sterowania jakością wyników badań dla różnego rodzaju surowców i wyrobów gotowych. Osoby posiadające już analizatory NIR będą mieli okazję porównania wyników z metodami referencyjnymi oraz uzyskać materiały kontrolne.
BADANIA BIEGŁOŚCI I MATERIAŁY KONTROLNE FAPAS
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak interpretować wyniki zawarte w protokołach FAPAS i o czym świadczą poszczególne parametry. Omówione zostanie porównanie metod analitycznych w danym programie oraz zalety i wady korzystania z materiałów kontrolnych.
Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
19.03.2022
godz. 9.00-12.30
Laboratorium Nuscana
450,- zł
AKTYWNOŚĆ WODY – POMIARY I INTERPRETACJA WYNIKÓW
Uczestnicy szkolenia uzyskają wiedzę niezbędną do samodzielnego wytyczenia krzywej sorpcyjnej dla różnych wyrobów spożywczych. Omówione zostaną istotne aspekty dokonywania pomiarów, wskazane zostaną różne sposoby pracy i przekazane zostaną praktyczne porady. Przedstawione zostaną praktyczne zastosowania wyników badań w analizie ryzyka, w badaniach stabilności wyrobów spożywczych, w optymalizacji procesów suszarniczych i uzyskania oszczędności w produkcji i wydajności.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
31.03.2022
godz. 10.00-13.00
Laboratorium Nuscana
Poznań
240,- zł
ALERGENY POKARMOWE – DAWKI REFERENCYJNE I SPOSOBY PRZELICZANIA DLA PUNKTÓW KRYTYCZNYCH
Na szkoleniu przedstawione zostaną uczestnikom dawki referencyjne dla poszczególnych alergenów pokarmowych i sposoby przeliczeń przy określaniu kryteriów dla KPK. Uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z kilkoma metodami przeprowadzania oceny ryzyka dla alergenów i przeprowadzą samodzielne badanie przy użyciu szybkich testów na próbkach, w wymazach oraz w wypłuczynach.
AKTYWNOŚĆ WODY (aw)
Szkolenie to dotyczyć będzie wykonywania pomiarów aktywności wody w różnych matrycach próbek oraz zasad interpretacji wyników pomiarów i przekładanie ich na dane dotyczące produktów żywnościowych, określania terminu do spożycia, stabilności mikrobiologicznej i chemicznej wyrobów.
Zgłoszenia należy kierować pod adres mailowy: info@nuscana.pl
1.04.2022
godz. 10.00-15.00
Laboratorium NUSCANA
460,- zł
OZNACZANIE AZOTU (BIAŁKA) METODĄ KJELDAHLA
Na szkoleniu przedstawione zostaną uczestnikom najnowsze rozwiązania w obszarze oznaczania białka metodą klasyczną przy użyciu automatycznego sprzętu firmy Gerhardt. Omówione zostaną aspekty wpływające na wyniki badań i sposoby unikania błędów. Przybliżone zostaną sposoby sprawdzeń, badania odzysku oraz badań na próbkach kontrolnych.
Część praktyczna obejmować będzie wszystkie etapy analizy:
– mineralizację
– destylację
– miareczkowanie
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
14.04.2022
godz. 9.00-14.30
Laboratorium NUSCANA
580,- zł
OZNACZANIE TŁUSZCZÓW METODAMI SOXHLETA I WEIBULL-STOLDTA
Oznaczenie tłuszczu przebiega inaczej w różnych matrycach. W większości matryc należy zastosować proces hydrolizy próbek przed właściwą ekstrakcją rozpuszczalnikiem. Firma Gerhardt zaprezentuje podczas szkolenia dwie metody nowoczesnego podejścia do badań z wykorzystaniem automatycznych urządzeń wielostanowiskowych.
Szkolenie odbywać się będzie w większości w laboratorium gdzie uczestnicy samodzielnie przeprowadzą analizy.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
15.04.2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
580,- zł
OZNACZANIE WŁÓKNA SUROWEGO, ADF i NDF.
Klasyczne metody oznaczania włókna w zbożach i paszach są pracochłonne. W trakcie tego szkolenia zaprezentujemy nieco inne podejście – proste i powtarzalne. Dzięki technologii FibreBag firmie Gerhard udało się opracować metodę oszczędną w czasie i bardzo dokładną. Jednocześnie metoda ta odpowiada głównej normie AOAC stosowanej na świecie do tego typu oznaczenia.
Szkolenie będzie miało charakter praktyczny i będzie odbywało się w laboratorium.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
22.04.2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
510,- zł
ANALIZA ZAGROŻEŃ W ŚWIETLE ALERGENÓW POKARMOWYCH
Celem szkolenia jest zaprezentowanie różnych metod oceny ryzyka i analizy zagrożeń w świetle alergenów pokarmowych na terenie zakładów produkcyjnych. Omawiane będą metody i przykłady typowe dla przemysłu rolno-spożywczego. Metody te są uniwersalne i stosowane nie tylko dla alergenów ale także do innych zagrożeń wynikających z działalności w produkcji żywności.
23.04.2022
godz. 10.00-13.00
Laboratorium NUSCANA
320,- zł
SpectraAlyzer BRAUMEISTER – oznaczanie składu piwa i brzeczki
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z techniką spektrofotometrii bliskiej podczerwieni i nowym analizatorem NIR firmy ZEUTEC specjalnie wykreowanym do badania piwa i brzeczki. Urządzenie posiada kalibracje, które stanowią o jakości brzeczki i piwa: alkohol, gęstość, ekstrakt, substancje gorzkie, kolor, itd. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w badaniu od momentu odgazowywania próbek poprzez włączenie analizy aż po interpretację wyników. Dla chętnych zostanie uchylony rąbek tajemnicy kalibracji metod.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób.
24.04.2022
godz. 10.00-13.00
Laboratorium NUSCANA
220,- zł
Oznaczanie azotu (białka) metodą DUMA
Uczestnicy szkolenia będą mogli zaznajomić się z szybką metodą oznaczania azotu w próbkach. Omówione będą aspekty dotyczące zasady działania i budowy sprzętu firmy Gerhardt – Dumatherm a następnie uczestnicy wykonają szereg prac przygotowawczych oraz badań.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 9 osób.
12.05.2022
godz. 9.00-14.00
Laboratorium NUSCANA
690,- zł
ILOŚCIOWE OZNACZANIE GMO W PRODUKTACH ROLNO-SPOŻYWCZYCH
Szkolenie składa się z części praktycznej i teoretycznej. Uczestnicy będą mogli przeprowadzić ilościową analizę soi RoundUpReady w próbce paszy na analizatorze RT-PCR. Szkolenie jednakże nie obejmuje izolacji i oczyszczania DNA. Po przeprowadzonej amplifikacji dla genu szukanego oraz genu referencyjnego uwaga uczestników zostanie skupiona na wytyczeniu krzywych kalibracyjnych, obróbce wyników i ich interpretacji.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
13.05.2022
godz. 9.00-15.00
Poznań Laboratorium Nuscana
680,- zł
ALERGENY W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Szkolenie wyjaśni producentom żywności jak dokonać oceny ryzyka i ustanowić graniczne stężenia alergenów dla poszczególnych punktów krytycznych. Dodatkowo omówione zostaną kwestie prawne, sposoby usuwania alergenów z linii produkcyjnych oraz metody badawcze. Uczestnicy szkolenia przeprowadzą samodzielną analizę przy użyciu szybkich testów (AlergoTest) oraz uzyskają wgląd w badania laboratoryjne w laboratorium akredytowanym.
Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
1.06.2022
godz. 10.00-14.00
Poznań Laboratorium Nuscana
380,- zł
ZAPEWNIENIE JAKOŚCI BADAŃ A SPEKTROSKOPIA NIR
Uczestnicy zapoznają się z techniką bliskiej podczerwieni i sposobami zapewnienia spójności pomiarowej dla analizatorów NIR. Ponadto omówione zostaną sposoby sterowania jakością wyników badań dla różnego rodzaju surowców i wyrobów gotowych. Osoby posiadające już analizatory NIR będą mieli okazję porównania wyników z metodami referencyjnymi oraz uzyskać materiały kontrolne.
BADANIA BIEGŁOŚCI I MATERIAŁY KONTROLNE FAPA
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak interpretować wyniki zawarte w protokołach FAPAS i o czym świadczą poszczególne parametry. Omówione zostanie porównanie metod analitycznych w danym programie oraz zalety i wady korzystania z materiałów kontrolnych.
Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
15.06.2022
godz. 9.30-15.00
Laboratorium NUSCANA
350,- zł
STEROWANIE JAKOŚCIĄ WYNIKÓW BADAŃ
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z instrumentami umożliwiającymi sterowanie jakością wyników badań w laboratorium. Omówiony zostanie sposób planowania działań oraz podsumowywanie wniosków. Ponadto:
– kiedy używać CRM a kiedy RM?
– karta Shewarda
– PT oraz ILC
– próbki ślepe a LOD
– próbki środowiskowe
– badanie odzysku dla różnych matryc
AKTYWNOŚĆ WODY (aw) W ŻYWNOŚCI
Szkolenie to dotyczyć będzie wykonywania pomiarów aktywności wody w różnych matrycach próbek oraz zasad interpretacji wyników pomiarów i przekładanie ich na dane dotyczące produktów żywnościowych, określania terminu do spożycia, stabilności mikrobiologicznej i chemicznej wyrobów.
Zgłoszenia prosimy kierować mailowo pod adres: info@nuscana.pl
7.07.2022
godz. 9.30-15.00
Laboratorium NUSCANA
620,- zł
ALERGENY POKARMOWE – DAWKI REFERENCYJNE I SPOSOBY PRZELICZANIA DLA PUNKTÓW KRYTYCZNYCH
Na szkoleniu przedstawione zostaną uczestnikom dawki referencyjne dla poszczególnych alergenów pokarmowych i sposoby przeliczeń przy określaniu kryteriów dla KPK. Uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z kilkoma metodami przeprowadzania oceny ryzyka dla alergenów i przeprowadzą samodzielne badanie przy użyciu szybkich testów na próbkach, w wymazach oraz w wypłuczynach.
AKTYWNOŚĆ WODY (aw)
Szkolenie to dotyczyć będzie wykonywania pomiarów aktywności wody w różnych matrycach próbek oraz zasad interpretacji wyników pomiarów i przekładanie ich na dane dotyczące produktów żywnościowych, określania terminu do spożycia, stabilności mikrobiologicznej i chemicznej wyrobów.
Zgłoszenia należy kierować pod adres mailowy: info@nuscana.pl
25-27.07.2022
godz. 9.00-15.00
Hotel Klekotki
960,- zł
OZNACZANIE AZOTU (BIAŁKA) METODĄ KJELDAHLA
Na szkoleniu przedstawione zostaną uczestnikom najnowsze rozwiązania w obszarze oznaczania białka metodą klasyczną przy użyciu automatycznego sprzętu firmy Gerhardt. Omówione zostaną aspekty wpływające na wyniki badań i sposoby unikania błędów. Przybliżone zostaną sposoby sprawdzeń, badania odzysku oraz badań na próbkach kontrolnych.
Część praktyczna obejmować będzie wszystkie etapy analizy:
– mineralizację
– destylację
– miareczkowanie
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
17.08.2022
godz. 9.00-14.30
Laboratorium NUSCANA
580,- zł
OZNACZANIE TŁUSZCZÓW METODAMI SOXHLETA I WEIBULL-STOLDTA
Oznaczenie tłuszczu przebiega inaczej w różnych matrycach. W większości matryc należy zastosować proces hydrolizy próbek przed właściwą ekstrakcją rozpuszczalnikiem. Firma Gerhardt zaprezentuje podczas szkolenia dwie metody nowoczesnego podejścia do badań z wykorzystaniem automatycznych urządzeń wielostanowiskowych.
Szkolenie odbywać się będzie w większości w laboratorium gdzie uczestnicy samodzielnie przeprowadzą analizy.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
18.08.2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
580,- zł
OZNACZANIE WŁÓKNA SUROWEGO, ADF i NDF.
Klasyczne metody oznaczania włókna w zbożach i paszach są pracochłonne. W trakcie tego szkolenia zaprezentujemy nieco inne podejście – proste i powtarzalne. Dzięki technologii FibreBag firmie Gerhard udało się opracować metodę oszczędną w czasie i bardzo dokładną. Jednocześnie metoda ta odpowiada głównej normie AOAC stosowanej na świecie do tego typu oznaczenia.
Szkolenie będzie miało charakter praktyczny i będzie odbywało się w laboratorium.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 10 osób. Rezerwacji miejsc proszę dokonywać pod numerem telefonu: 61 868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
19.08.2022
godz. 9.00-13.30
Laboratorium NUSCANA
510,- zł
AKTYWNOŚĆ WODY – POMIARY I INTERPRETACJA WYNIKÓW
Uczestnicy szkolenia uzyskają wiedzę niezbędną do samodzielnego wytyczenia krzywej sorpcyjnej dla różnych wyrobów spożywczych. Omówione zostaną istotne aspekty dokonywania pomiarów, wskazane zostaną różne sposoby pracy i przekazane zostaną praktyczne porady. Przedstawione zostaną praktyczne zastosowania wyników badań w analizie ryzyka, w badaniach stabilności wyrobów spożywczych, w optymalizacji procesów suszarniczych i uzyskania oszczędności w produkcji i wydajności.
Liczba uczestników: min. 3 osoby, maksymalnie 6 osób. Zgłoszenia należy składać pod numerem telefonu: 61/868 6272 lub mailowo: info@nuscana.pl
21.09.2022
godz. 10.00-13.00
Laboratorium Nuscana
Poznań
240,- zł