Badanie pasz

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

  • białko surowe
  • tłuszcz surowy
  • tłuszcz po kwaśnej hydrolizie
  • cukry ogółem
  • skrobia
  • woda
  • popiół surowy
  • popiół nierozpuszczalny w HCl

Warunkiem uzyskania dobrych wyników produkcyjnych w stadach krów mlecznych jest stosowanie w poszczególnych okresach cyklu produkcyjnego zbilansowanych pod względem energetycznym, zawartości białka ogólnego jak i składników mineralnych dawek pokarmowych. Dobry stan zdrowia i prawidłowa kondycja krów w okresie przejściowym sprzyja większemu pobraniu suchej masy po wycieleniu, a w konsekwencji uzyskiwanym efektom produkcyjnym mleka.

Zaleca się, aby zawartość białka ogólnego w suchej masie dawki w okresie przejściowym wynosiła od 12 do 13% dla krów wieloródek i 14-15% dla pierwiastek. Optymalna zawartość białka w dawce pokarmowej jest bowiem niezbędna do budowy tkanek gruczołu mlekowego oraz zapewnienia odpowiedniej płodności krów pierwiastek i obniżenia zachorowalności krów wieloródek na ketozę. Zwraca się przy tym uwagę, że przekroczenie w dawce pokarmowej dla krów zasuszonych zalecanej normy na białko ogólne, może powodować obniżenie pobrania paszy we wczesnym okresie laktacji co prowadzi do wystąpienia zaburzeń metabolicznych i spadku wydajności mlecznej.

METODY BADAWCZE:
Kjeldahla
Soxhleta
Weibull-Stoldt
Luff-Schor
Suszarkowa
Grawimetryczna

lab_3

WŁÓKNO I JEGO FRAKCJE

  • włókno surowe
  • ADF
  • ADL
  • aNDF

Komórki roślinne można podzielić na te, których zawartość trawi się łatwiej lub trudniej. Do tych pierwszych należy skrobia, tłuszcz, cukry. Trudniej trawią się hemicelulozy, celulozy i ligniny. W formułowaniu receptur pasz włókno surowe zastąpione zostało przez żywieniowców kwaśnym włóknem detergentowym (ADF), kwaśną ligniną detergentową (ADL) i neutralnym włóknem detergentowym (aNDF). Dzięki oznaczeniu zawartości ADF i NDF w paszach określić można dzienną porcję paszy jaką może strawić przeżuwacz. Od tych wielkości zależy także dobór pasz w zależności od przeznaczenia i okresu rozwoju osobników. Badając te cechy poznać można też jakość siana lub kiszonki. ADF składa się z celulozy i ligniny, ADL składa się tylko z lignin a aNDF składa się z hemicelulozy, celulozy i ligniny i jest dobrym indykatorem spożytej paszy w ogóle, podczas gdy ADF wskazuje na trawienność paszy i co za tym idzie jej wartość energetyczną.

METODY BADAWCZE:

  • Wytrawiania
  • Grawimetryczna
  • Suszarkowa

lab_3

BADANIE GMO

  • obecność GMO (p35S)
  • obecność GMO (p35S, tNOS)
  • obecność GMO (p35S, tNOS, pFMV)
  • zawartość soi RoundUpReady

BADANIE PRZESIEWOWE NA OBECNOŚĆ promotora 35S lub promotora 35S i terminatora NOS jest wystarczające dla większości gatunków kukurydzy i soi GMO. Stosowana technika PCR w czasie rzeczywistym.

BADANIE PRZESIEWOWE potrójne NA OBECNOŚĆ GMO (p35S, tNOS, pFMV) jest stosowane do badania rzepaku i niektórych roślin uprawnych GMO. Stosowana technika PCR w czasie rzeczywistym.

BADANIE ILOŚCIOWE GMO W KIERUNKU SOI (RoundUpReady) stosowane jest do oznaczenia zawartości soi genetycznie zmodyfikowanej RUR. Zaleca się aby przedtem wykonać badanie przesiewowe na obecność GMO. Stosowana technika PCR w czasie rzeczywistym.

METODY BADAWCZE:

  • Real-Time PCR

lab_3

MIKOTOKSYNY

  • aflatoksyny (B1, B2, G1, G2)
  • ochratoksyny
  • deoksyniwalenol
  • zearalenol
  • fumonizyna
  • patulina
  • aflatoksyna M-1

Mikotoksyny są szczególnie niebezpieczne, biorąc pod uwagę, że mogą one wykazywać właściwości karcynogenne, mutagenne, teratogenne lub estrogenne. U zwierząt powodują także zmniejszenie wykorzystania paszy lub odmowę przyjmowania paszy w ogóle, pogorszenie stanu zdrowia oraz immunosupresję. Zawartość mikotoksyn regulowana jest prawnie a ich dopuszczalne stężenie uzależnione jest od przeznaczenia surowca.

METODY BADAWCZE:

  • UHPLC z derywatyzacją pokolumnową

lab_3

METALE CIĘŻKIE

  • rtęć (Hg)
  • arsen (As)
  • kadm (Cd)
  • nikiel (Ni)

Zawartość metali ciężkich regulowana jest prawnie a ich dopuszczalne stężenie uzależnione jest od przeznaczenia surowca.

METODY BADAWCZE:

  • Spektroskopia Absorbancji Atomowej (AAS)
  • płomień i kuweta grafitowa

lab_3

AKTYWNOŚĆ WODY (aw)

  • aw

Aktywność wody (aw) to istotny parametr wskazujący na stabilność mikrobiologiczną pasz. Od niej zależna jest też procedura badawcza w kierunku niektórych mikroorganizmów. Przyjmuje się, że poniżej aktywności wody o wartości: 0,63 zostaje zatrzymany rozwój mikroflory. Aktywność ma także wpływ na starzenie pasz. Od jej wartości uzależnione jest utlenianie tłuszczów, reakcja Mailarda, aktywność enzymatyczna i wiele innych.

METODY BADAWCZE:

  • elektrochemiczna

lab_3

MIKROBIOLOGIA PASZ

  • Ogólna liczba drobnoustrojów
  • Ogólna liczba grzybów i pleśni
  • Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących
  • Ogólna liczba bakterii tlenowych mezofilnych
  • Obecność pałeczek z rodzaju Salmonella
  • Liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
  • Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
  • Clostridium perfringens
  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli
  • Obecność Listeria monocytogenes i Listeria spp.
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
  • Obecność i liczba Enterococcus (E. faecium) spp.

Występowanie w paszach drobnoustrojów chorobotwórczych stwarza ryzyko przeniesienia ich, poprzez zwierzęta, na surowce i produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, co zagraża zdrowiu człowieka. Zanieczyszczenie pasz przez grzyby niesie ryzyko zakażeń grzybiczych, alergii, a przede wszystkim mikotoksykoz. Jest to szczególnie niebezpieczne, biorąc pod uwagę, że mikotoksyny mogą wykazywać właściwości karcynogenne, mutagenne, teratogenne lub estrogenne. U zwierząt powodują także zmniejszenie wykorzystania paszy, pogorszenie stanu zdrowia oraz immunosupresję. W ocenie jakości mikrobiologicznej pasz zasadnicze znaczenie mają niektóre drobnoustroje chorobotwórcze (Salmonella spp., C. botulinum), warunkowo chorobotwórcze (C. perfringens), a także grupy drobnoustrojów pełniące rolę tzw. wskaźników higienicznych, do których należą: liczba bakterii tlenowych, liczba grzybów, liczba Enterobacteriaceae czy miano Clostridium spp.

METODY BADAWCZE:

  • klasyczne posiewowe powierzchniowe
  • klasyczne posiewowe wgłębne
  • barwienie Gram
  • MPN

lab_3

ENERGIA LAKTACJI

  • NEL

Do obliczeń Energii Laktacji (NEL) potrzebne są następujące składowe: popiół surowy, białko surowe, tłuszcz surowy, skrobia, włókno surowe oraz bezazotowe substancje ekstrakcyjne.

METODY BADAWCZE:

  • Kjeldahla
  • Soxhleta
  • Weibull-Stoldt
  • Luff-Schor
  • Suszarkowa
  • Grawimetryczna
  • Wytrawiania

OBECNOŚĆ SUBSTANCJI PRZECIWBAKTERYJNYCH

Do badania wykorzystywany jest test dyfuzyjny

METODY BADAWCZE:

  • metoda dyfuzyjna  z wykorzystaniem bakterii zmieniających odczyn pH