Badanie wartości odżywczej

Elementy wartości odżywczej

1. Wartość energetyczna
2. Białko
3. Tłuszcz
4. Spektrum kwasów tłuszczowych
– kwasy tłuszczowe nasycone
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym omega-3 i omega-6
5. Węglowodany w tym cukry
– cukry proste
– skrobia
6. Sól (NaCl)
7. Sucha masa
8. Popiół
9. Błonnik pokarmowy
10. Witaminy i składniki mineralne
11. Poliole

W niedawno otwartej placówce badawczej Laboratorium Nuscana prowadzi badania fizyko-chemiczne żywności, pasz i surowców rolnych. Główny nacisk kładziemy na badania pełnej wartości odżywczej (BIG 8) wyrobów spożywczych według Rozporządzenia 1169/2011.

Wysoce wykwalifikowany personel, nowoczesna aparatura badawcza oraz akredytacja polskiego PCA i angielskiego ILAC przyczyniły do powstania kompetentnego centrum badawczego dla przemysłu rolno-spożywczego.

Od 13. grudnia 2016 roku wymagane będzie podawanie na etykietach wyrobów spożywczych danych dotyczących wartości odżywczej i kaloryczności w 100 g produktu. Jeżeli zdecydujecie się Państwo na umieszczanie danych odnośnie wartości odżywczej przed tą datą wtedy wymagane będzie stosowanie się do Rozporządzenia 1169/2011.

Z wymogu określania wartości odżywczej wykluczone zostały nieprzetworzone produkty jednoskładnikowe, np. kawa, herbata, żywność sprzedawana bezpośrednio i w małych ilościach oraz wyroby, których całkowita powierzchnia opakowania jest mniejsza niż 25 cm2.

 

Gwarantujemy Państwu najniższe ceny na rynku i szybkie terminy realizacji zleceń.

Dla tych z Państwa, którzy planują druk nowych etykiet lub opakowań służymy bezpłatnym doradztwem w zakresie dopasowania informacji zawartych na etykietach do obowiązujących przepisów.

Zawartość tłuszczu

Zawartość tłuszczu

Analizę tłuszczu w większości matryc poprzedza proces hydrolizy.
Spektrum kwasów tłuszczowych

Spektrum kwasów tłuszczowych

Metodą akredytowaną badamy również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 ilościowo.