Badania żywności

Badania alergenów

Alergeny

  • gluten (metoda ELISA)
  • białko jaja (metoda ELISA)
  • białko orzecha ziemnego (metoda ELISA)
  • białko soi (metoda ELISA)
  • białka mleka – kazeina i beta-laktoglobulina (metoda ELISA), oraz laktoza (metoda enzymatyczno-spektrometryczna)
  • białko orzecha laskowego (metoda ELISA)
  • białko sezamu (metoda ELISA)
  • siarczyny jako dwutlenek siarki (metoda destylacyjna Monier-Williams’a

Badania wartości odżywczej 1

Wartość odżywcza

zawartość azotu i białka (metoda miareczkowa Kjeldahla)
zawartość soli – chlorku sodu (metoda miareczkowa Mohra)
zawartość cukrów ogółem (metoda miareczkowa Luffa-Schoorla)
zawartość skrobi (metoda miareczkowa Luffa-Schoorla)
zawartość wody/ suchej masy (metoda wagowa)
zawartość popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie solnym (metoda wagowa)
skład i zawartość kwasów tłuszczowych C4 – C24, w tym suma kwasów nasyconych (SFA), jednonienasyconych (MUFA), wielonienasyconych (PUFA), trans (TFA) oraz Omega-3 i Omega-6 (metoda GC/FID)
zawartość węglowodanów (z obliczeń)
wartość energetyczna (z obliczeń)

Badania tłuszczów ikona

Skład i właściwości tłuszczów

  • BHT, BHA
  • Cholesterol
  • Calciferol
  • Spektrum kwasów tłuszczowych ilościowo
  • kwasy omega-3 i omega-6 ilościowo
  • liczba jodowa
  • liczba kwasowa
  • liczba estrowa
  • liczba nadtlenkowa

Badania czynników nietolerancji ikona

Substancje powodujące nietolerancje pokarmowe

  • laktoza
  • glutaminian sodu
  • melamina
  • fruktoza
  • gluten
  • histamina
  • sacharoza
  • siarczyny
Badania GMO

Modyfikacja genetyczna (GMO)

  • pojedynczy screening P35S lub tNOS
  • podwójny screening P35S + tNOS
  • potrójny screening P35S + tNOS + PFMV
  • soja RoundUpReady ilościowo

Badania dodatków do żywności

Dodatki do żywności

glutaminian sodu E621

kwas cytrynowy / cytryniany

kwas L-askorbinowy (witamina C)

kwas jabłkowy / jabłczany

kwas octowy / octany

kwas mrówkowy

kwas mlekowy (-D, -L)

kwas bursztynowy

kwas winny

ksylitol

D-sorbitol

D-manitol

aspartam

acesulfam K

L-arginina

siarczyny

glicerol

Badania mikotoksyn ikona

Mikotoksyny

  • Dezoksyniwalenol (DON)
  • Aflatoksyny
  • Zearalenon
  • Ochratoksyna
  • Fumonizyna

Badania zbóż ikona

Parametry zbóż i mąk

  • białko
  • wilgotność
  • tłuszcz
  • popiół
  • włókno surowe
  • wchłanialność wody
  • gluten
  • liczba opadania
  • sedymentacja
Aktywność wody ikona

Aktywność wody

  • badanie aktywności wody
  • określanie aktywności wody w badaniach przechowalniczych
  • tworzenie krzywych sorpcyjnych dla wyrobów spożywczych
  • określanie optymalnej temperatury przechowywania produktów w odniesieniu do aktywności wody

Cukry baner

 

Antybiotyki

  • Chinolony
  • Chloramfenikol
  • Beta-laktamy
  • Tetracykliny
  • Sulfonamidy
  • Streptomycyny
  • Nitrofurany

 

BADANE PRÓBKI

Wykonujemy badania różnych grup produktów żywnościowych:

 

–         koncentraty spożywcze

–         produkty zbożowe

–         słodycze i wyroby cukiernicze

–         produkty owocowe i warzywne

–         produkty garmażeryjne

–         produkty mięsne i rybne

–         produkty mleczne

–         żywność mrożona

–         kawa i herbata

–         napoje

–         przyprawy i produkty zielarskie

–         oleje i tłuszcze

–         środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

–         dodatki do żywności

 

Dodatkowo prowadzimy badania wymazów z linii i powierzchni produkcyjnych oraz badania próbek płynów po czyszczeniu linii produkcyjnych.