Badania kwasów tłuszczowych trans w Laboratorium NUSCANA

Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych także Norwegia zaostrzyła przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. Zabroniono tam sprzedaży produktów zawierających więcej niż dwa gramy tłuszczów trans na 100 gram wagi produktu.

Polscy żywieniowcy od lat alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans. Jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans.

Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów lub współpraca z Laboratorium NUSCANA, które dzięki zaprowadzeniu chromatografii gazowej z innowacyjną kolumną chromatograficzną jest w stanie selektywnie określać stężenie kwasów tłuszczowych trans w wyrobach spożywczych.

 

Zapraszamy do współpracy!